Topografie:
Het Verenigd Koninkrijk |
Van deze vier koninkrijken heeft Engeland het meeste inwoners en de grootste oppervlakte. Het Verenigd Koninkrijk heeft een oppervlakte van 244.122km2. Engeland heeft een oppervlakte van 130.422 km2, dit is 54% van de oppervlakte van het Verenigd Koninkrijk. Hiermee is Engeland ongeveer drie keer zo groot als Nederland.
Engeland is het meest zuidelijke deel van het Verenigd koninkrijk. De hoofdstad van het Verenigd Koninkrijk en Engeland is London, deze stad telt ongeveer 7,5 miljoen inwoners. Hiermee is Londen de stad met de meeste inwoners van de Europese Unie. Londen is het politieke, economische en culturele centrum van het land.
Engeland heeft een kustlijn 1851 km en geen enkele plaats ligt meer dan 121 km verwijderd van de zee.
Tot Engeland behoren ook een aantal eilanden namelijk de Kanaaleilanden Jersey, Guernsey, Alderney en Shark, het Isle of Man, het Isle of Wight, en de Isles of Scilly, waaronder St. Mary’s.
Tot Engeland behoren ook een aantal eilanden namelijk de Kanaaleilanden Jersey, Guernsey, Alderney en Shark, het Isle of Man, het Isle of Wight, en de Isles of Scilly, waaronder St. Mary’s.
Wegen
In het Verenigd Koninkrijk zijn de autowegen aangegeven met een A en de snelwegen met een M (Motorways). De A1 is de langste autoweg van Groot Brittannië, deze loopt van Londen naar Edinburgh in Schotland. De drukste snelweg is de M4, deze loopt van Londen naar South-Wales.
De maximum snelheid op snelwegen is Engeland is 70 miles (112 km) per uur. Op autowegen is de maximum snelheid 60 miles (97 km) per uur. Naast dat er een andere meeteenheid voor snelheid is, wordt er in Engeland ook links gereden.
De maximum snelheid op snelwegen is Engeland is 70 miles (112 km) per uur. Op autowegen is de maximum snelheid 60 miles (97 km) per uur. Naast dat er een andere meeteenheid voor snelheid is, wordt er in Engeland ook links gereden.
Demografie:
Leeftijd bevolking |
Het Verenigd Koninkrijk telt ongeveer 62.971.202 inwoners. In de afbeelding hiernaast over het Verenigd Koninkrijk zijn cijfers van de bevolking te lezen.
De bevolkingsdichtheid behoort tot de hoogste ter wereld. Engeland is het welvarendst en vruchtbaarste deel van het Verenigd Koninkrijk, hier wonen 50.714.000 mensen. In de hoofdstad Londen wonen ongeveer 7,8 miljoen mensen.
In de periode 1991-2001 zijn er ongeveer 726.000 immigranten in Engeland komen wonen. Deze immigranten waren afkomstig van onder andere India, Bangladesh, Pakistan en China.
Engels is een wereldtaal, welke door miljoenen mensen over de hele wereld gesproken wordt. In de verschillende koninkrijken wordt met verschillende accenten gesproken.
Religie
In Engeland is er volledige vrijheid van godsdienst, maar de staatskerk is de Church of England. De Koning(in) moet lidmaat zijn van de Church of England en moet bij de troonsbestijging beloven de kerk te beschermen.
Van de Engelse bevolking behoort ca. 72% tot een staatskerk of een vrije kerk, circa 8% is rooms-katholiek en ruim 2,5% is islamitisch. Verder zijn er nog 400.000 sikhs, 350.000 hindoes, 300.000 joden en 25.000 boeddhisten. De verschillende godsdiensten hebben eigen kerken in het Verenigd Koninkrijk, zo zijn er meer dan 300 moskeeën en in 1995 werd de grootste hindoetempel buiten India gebouwd in Noord-Londen.
Engeland heeft de op een na grootste joodse gemeenschap van Europa. Van de ca. 300.000 joden wonen de meeste joden in Londen en zij hebben vaak een orthodoxe achtergrond.
Opleidingsniveau
In het plaatje hieronder is in het blauw het opleidingniveau van Engeland weergegeven.
Opleidingsniveau Engeland |
Grad Degree staat voor het afronden van een master. Bachelor is het afronden van een bachelorstudie, net als in Nederland. De term Associates is een vorm van onderwijs tussen het mbo en hbo in. Het is een tweejaar durende hbo opleiding. De term some college betekend dat men verschillende colleges heeft gevolgd, maar geen diploma heeft gehaald. H.S. Staat voor High School, dit zijn de laatste jaren van het middelbare onderwijs (16-18 jarige jongeren).
Voor jongeren van 5 tot 16 jaar is onderwijs verplicht. Het onderwijs is verdeeld in key stages. Per leeftijdscategorie komt een leerling in een andere key stage. 99% van de bevolking kan lezen en schrijven.
In Engeland, Wales, Noord-Ierland en Schotland wordt het hoger onderwijs verzorgd door universiteiten en door een reeks van niet-universitaire instellingen die verschillende benamingen kunnen hebben zoals colleges, institutes, schools of academies. Deze instellingen kunnen zowel wetenschappelijk onderwijs (wo) als hoger beroepsonderwijs (hbo) verzorgen.
De termen voor het vervolgonderwijs zijn Further Education en Higher Education. De Further Education Institutions verzorgen elf procent van het tertiair onderwijs. De meeste programma’s zijn tweejarig. Na afronding is het niveau van de student gelijk aan het Bachelor-examen in Nederland.
Higher Education Institutions variëren van hogescholen en universiteiten tot de onafhankelijke universitaire colleges. In Engeland wordt niet gewerkt met cijfers, maar met de letters A t/m E. A is goed en E is slecht.
Om toegang te krijgen tot de Higher Education Institutions moet een student een C of hoger hebben voor minimaal drie vakken van het GSCE-examen(het Britse voortgezet onderwijs) en voor minimaal twee vakken een A.
Er is geen officieel lotingbeleid, elke instelling beslist zelf hoeveel studenten zij toelaat. Voor de studies geneeskunde, tandheelkunde en de lerarenopleiding heeft de regering wel een maximaal aantal leerlingen vastgesteld omdat de opleidingskosten hoog zijn.
Het systeem van de Key stages is in het onderstaande plaatje schematisch weergegeven.
• KS 2 voor leerlingen van zeven tot elf jaar;
• KS 3 voor leerlingen van elf tot veertien jaar;
• KS 4 voor leerlingen van veertien tot zestien jaar.
Financiering scholen
State schools worden gefinancierd door de staat, op deze scholen zit 92,9% van de leerlingen. Jaarlijks wordt de kwaliteit van alle scholen vergeleken met competitieranglijst.
State Schools
De overheid financiert de zogenaamde State Schools, dit zijn in totaal 23.411 scholen.
Er zijn 4 soorten State Schools:
• community schools: openbare scholen, gefinancierd door de lokale onderwijsautoriteiten. De leraar is in dienst van de lokale overheid;
• foundation schools: scholen die eveneens worden gefinancierd door de lokale onderwijsautoriteiten, maar die beheerd worden door een stichting. De stichting is werkgever van het personeel;
• voluntary aided schools: deze scholen worden grotendeels gefinancierd door de lokale onderwijsautoriteiten. De grond en het schoolgebouw zijn meestal eigendom van een stichting, de stichting is de werkgever van het personeel;
• voluntary controlled schools: scholen die gefinancierd worden door de gemeente, die tevens werkgever is. De grond en het schoolgebouw zijn doorgaans eigendom van een stichting.
Fulltime studenten aan een Further Education of Higher Education betalen £ 1125 collegegeld.
Klimaat:
Engeland kent volgens het Köppen-systeem een gematigd zeeklimaat met warme zomers, het hele jaar neerslag en milde winters. Men zegt wel dat het er iedere dag regent. Engeland is het droogste deel van het Verenigd Koninkrijk. In de winter liggen de maximum temperaturen op de meeste dagen ruim boven het vriespunt en ook het aantal nachten met nachtvorst is beperkt. Als er echter een aanvoer is van koude poollucht uit het noorden dan kan de temperatuur in Engeland flink dalen en ontstaat er nachtvorst.
Het sneeuwt zelden in Engeland, omdat de lucht daar niet koud genoeg voor is. Als het echter wel sneeuwt dan kunnen er lokaal redelijke hoeveelheden vallen met mogelijke verkeersellende als gevolg.
Onder de invloed van depressies die over zee aangevoerd worden heeft Engeland veel last van wind. Vooral in de hoger gelegen gebieden in het noorden is de kans op stormen groot. Een andere plek waar de wind regelmatig vrij spel heeft is het zuidwesten van Engeland. Bij de ergste stormen kan de windkracht tot kracht 10 of 11(zwaar tot orkaanachtig) oplopen. Van echte orkanen die voortkomen uit tropische depressies is eigenlijk nooit sprake.
Onder de invloed van depressies die over zee aangevoerd worden heeft Engeland veel last van wind. Vooral in de hoger gelegen gebieden in het noorden is de kans op stormen groot. Een andere plek waar de wind regelmatig vrij spel heeft is het zuidwesten van Engeland. Bij de ergste stormen kan de windkracht tot kracht 10 of 11(zwaar tot orkaanachtig) oplopen. Van echte orkanen die voortkomen uit tropische depressies is eigenlijk nooit sprake.
Engeland heeft veel invloed van de omliggende zeeën zoals de Noordzee, de Keltische Zee, de Ierse Zee en de Atlantische Oceaan. De golfstroom zorgt voor de aanvoer van relatief warm zeewater. Het warme zeewater zorgt ervoor dat de temperaturen in de winter vrijwel overal gemiddeld boven het vriespunt liggen. In de zomermaanden zorgt het zeewater er juist voor dat de temperatuur iets lager is. De hoogste temperaturen worden in de zomer daarom ook het vaakst gemeten in de delen van Engeland die het minste invloed van de zee ondervinden, zoals het zuid oosten.
De zomers in Engeland zijn te vergelijke met die in Nederland, wel is in Engeland de kans op onweersbuien kleiner. Als de windrichting veranderd, veranderd ook het weer in Engeland.
Klimaatgegevens Engeland |
De hierbovenstaande tabel geeft het weer in Engeland aan in de verschillende maanden van het jaar. In Engeland valt er gemiddeld zevenhonderd millimeter neerslag per jaar. Dit is minder dan in Nederland. Er is een groot verschil in de verdeling van de neerslag. Het zuidwesten en noordwesten van Engeland zijn een stuk natter dan het oostelijke deel. In de zomer is het gemiddeld 24-280C.
Het plaatje hieronder geeft de overheersende grondsoort in de diverse delen van het Verenigd Koninkrijk weer.
Overheersende grondsoorten in het Verenigd Koninkrijk |
Geschiedenis en politiek:
De naam Engeland is afgeleid van de bewoners van het Romeinse volk namelijk de Angelen. Deze groep mensen vestigden zich op het eiland. De Angelen kwamen op een gegeven moment met duizenden vanuit Duitsland, Nederland en Denemarken om zich op het eiland te vestigen. De Angelen waren de eerste bewoners van Engeland en ontwikkelden een eigen taal. Deze taal is nu een wereldtaal, namelijk Engels.
Koningin Elisabeth |
Pas sinds 1707 werd Engeland niet langer geregeerd door een koning maar door zowel de koning als het parlement van Engeland. Tegenwoordig heeft het koningshuis van Engeland geen regerende functie meer.
Het Verenigd Koninkrijk is een constitutionele monarchie zonder geschreven grondwet. Sinds 1952 wordt het Verenigd Koninkrijk geregeerd door koningin Elizabeth II. Zij staat in nauw contact met de premier en adviseert en waarschuwt bij belangrijke vraagstukken. Ook benoemt zij de premier na algemene verkiezingen. De koningin heeft de uitvoerende macht aan de premier en zijn ministers uitbesteedt. Die staan samen bekend als Her Majesty’s Government. De premier en de ministers leggen verantwoording af aan het parlement.
De regering wordt eens in de vier jaar gekozen door een ingewikkeld kiessysteem, zelden wordt er een regering gevormd die de steun heeft van de meerderheid van de bevolking. Toch is Het Verenigd Koninkrijk één van de meest stabiele democratieën ter wereld.
Economie:
Piccadilly circus te Londen |
Londen is sinds de jaren ’70 het grootste financiële centrum van de wereld. Waanzinnig grote verlichte gebouwen bij elkaar stralen dit uit. Engeland maakte in de jaren 70 een verandering door op het gebied van economie. De industrialisatie werd grotendeels vervangen door een service industrie.
Door de industriële revolutie was het Verenigd Koninkrijk de eerste grote industriële natie en daardoor de grootste economische macht van de wereld. In 1900 kwam er concurrentie van de Europese landen en de Verenigde Staten.
Waar voor de oorlog handel, transport en productie zorgden voor een goed draaiende economie, is het na de tweede wereldoorlog het verzekering- en bankwezen, dat zorgt voor de goede economie.
Bijna alle bewoners kennen de AEX, al is het slechts af en toe in het nieuws. Vergeleken met de London Stock Exchange is de AEX slechts een kleine speler op de markt. Maar liefst honderd van Europa’s 500 grootste bedrijven hebben zich gevestigd in Londen.
The Bank of England
Deze bank is de centrale bank van Engeland en is in 1694 al opgericht door William Paterson. De bank is eigendom van de staat van Engeland en moet zorgen voor prijsstabiliteit en voor economische groei.