Beschrijving VION

Voor mijn eerste periferiestage, die ik ga lopen bij ‘de Groene Weg’ onderdeel van VION Food Nederland heb ik bedrijfsbeschrijvingen gemaakt. Deze bedrijfsbeschrijvingen heb ik gemaakt aan de hand van het 7-s model om het bedrijf beter te leren kennen alvorens ik er stage ga lopen.
Het 7-s model is ontwikkeld door medewerkers van McKinsey. McKinsey & Company is een van oorsprong Amerikaans consultancy bureau, dat zich focust op de strategische vraagstukken van organisaties.
Het Nederlandse 7-s model
Met het 7-s model kan de kwaliteit en de geleverde prestaties van een onderneming gemeten worden. De zeven 'S'-factoren zijn verdeeld in drie 'harde' (strategie, structuur en systemen) en vier 'zachte' (stijl, gemeenschappelijke waarden, sleutelvaardigheden en personeel). In het Engels beginnen deze woorden allemaal met S vandaar de naam 7-s model.





Eerst wordt de structuur van VION beschreven zodat duidelijk is hoe de organisatie in mekaar steekt en wat de relatie is tussen VION en De Groene Weg. Vervolgens worden de andere S-en behandeld in de volgorde van gemeenschappelijke waarden, strategie,systemen, stijl, sleutelvaardigheden en personeel.

Structure- Structuur

Bij de volgende beschrijving kan gekeken worden naar het onderstaande organogram.

VION Food Nederland is een onderdeel van het internationale voedingsmiddelenbedrijf VIONFood Group. VION produceert hoogwaardige voedingsmiddelen voor mens en dier. Deze voedingsmiddelen worden gemaakt van natuurlijke producten van agrarische oorsprong.VIONFood Group kent twee kernactiviteiten namelijk VION Food en VION Ingredients.
VION Food Nederland is onderverdeeld in de onderdelen  Fresh Meat en Convenience. Fresh Meat omvat de productie van varkensvlees en rundvlees voor industriële klanten. Convenience NL richt zich op de productie en verkoop van vlees en vleeswaren aan Nederlandse supermarkten, transport en logistiek van koelversproducten en op foodservice-activiteiten voor de buitenhuishoudelijke markt .
Het ZLTO (Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie) is aandeelhouder van VION.
VION en de Groene Weg
De Groene Weg verzorgt voor VION Food Nederland het segment van biologisch vlees. Het biologisch varkensvlees wordt door VION Groenlo geleverd, het biologisch rundvlees onder andere door VION Tilburg.
De Groene Weg is de marktleider in Europa in biologisch vlees. Het bedrijf levert specialistische producten aan de industrie en een assortiment voorverpakte consumentenproducten aan de retailers, bijvoorbeeld onder het merk Bio+.

Shared values- Gemeenschappelijke waarden
Missie, een missie is dat waar een bedrijf voor staat.
Missie van VION: VION wil in de foodketen dé betrouwbare partner zijn die de wensen van klanten en consumenten vervult met voedingsmiddelen en ingrediënten van agrarische oorsprong en hoge kwaliteit.

Visie, een visie geeft aan waar het bedrijf voor gaat.

Visie van VION: VION steunt op een breed gedragen langetermijnvisie die gebaseerd is op markt- en maatschappelijk bewustzijn. VION Food Group gaat zijn positie als vooraanstaand food- en ingredientsbedrijf verder optimaliseren.
VION Food legt de komende jaren de nadruk op het verder versterken en verfijnen van de posities in de drie thuismarkten (Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk) met hoge standaarden en consumentgerichte producten. Daarnaast legt VION Food zich toe op het verder ontwikkelen van de exportmarkten.

Cultuur

In alle vacatures van VION staat de volgende zin over cultuur: VION heeft een open en informele cultuur waar de verantwoordelijkheden laag in de organisatie liggen. Dat vereist een slagvaardige organisatie die medewerkers stimuleert als ondernemers te werken.
Daarnaast is een sterke cultuur van gezondheid en veiligheid van groot belang voor het succes van het bedrijf.
VION heeft een progressief beleid voor gezondheid en veiligheid opgesteld. De managementsystemen zijn gebaseerd op internationale normen en wetgeving. Ze omvatten doelstellingen die op een regelmatige basis via interne en externe audits worden getoetst door teams van ervaren professionals. VION heeft zich verplicht aan een voortdurende verbetering van de veiligheidsprestaties en aan de doorlopende veiligheidstraining van alle productiemedewerkers. In 2010 heeft VION (nieuwe) veiligheidsstandaarden verder ingevoerd en geoptimaliseerd. Veiligheid op de werkplek is daarmee blijvend en nadrukkelijk in de organisatie verankerd.

Strategy- Strategie
Een strategie is een plan waarin staat hoe een bedrijf de missie en visie wil bereiken.
VION wil de missie realiseren aan de hand van een uitgebalanceerde, duurzame strategie. Passion for Better Food is het motto van VION. Gezonde en veilige producten dienen aan de hoogste standaarden te voldoen.

In 2010 heeft VION een nieuwe strategie gepresenteerd namelijk ‘Balancing the Future’, deze strategie geldt voor de periode 2010 - 2015. Het vinden van een nieuw evenwicht komt na de expansiestrategie van de onderneming. De afgelopen jaren zijn schaalvergroting en nationale en internationale acquisities belangrijk geweest. In 2010 is een periode begonnen waarin kwaliteit en innovatie richtinggevend zijn.
In de afgelopen jaren heeft VION gezonde posities in de markt opgebouwd. Op dit moment vraagt de markt om toegevoegde waarde in de vorm van lekkere, veilige en gezonde producten. Deze producten moeten duurzaam en met oog voor dierenwelzijn geproduceerd worden. Producten en markten worden door VION ontwikkeld samen met de klant. Partnership met die klanten (retailers, foodservice en industrie) is voor VION cruciaal. Productleiderschap, operational excellence en duurzaamheid onder steunen deze customer intimacy(klantwaarde loyaliserende)-strategie.

Systems- Systemen
Alle foodproducerende VION-bedrijven werken volgens één gezamenlijke HACCP-standaard. Dit om kwaliteit te leveren op het gebied van voedselveiligheid en voedselkwaliteit aan afnemers in binnen- en buitenland. Autoriteiten van grote importerende landen, zoals China en de Verenigde Staten erkennen de kwaliteitsstandaarden van VION

De gezondheid van de consument en het welzijn van het dier is leidend in alle kwaliteitssystemen van VION. Het nemen van eigen verantwoordelijkheid en het naleven van kwaliteitssystemen zijn uitgangspunten geweest bij het aanpassen van de keuringsmanier van vleesvarkens binnen VION. De afgelopen jaren heeft VION een ketenkeuring ingevoerd bij vleesvarkens. Door gebruik te maken van informatie uit de levende fase van de dieren gelet op ziekteverwekkers en antibioticagebruik kan de veiligheid van het vlees nog beter gewaarborgd worden. In de komende jaren zullen aparte modules ontwikkeld worden om ook de biologische varkens in deze systemen op te nemen.

VION streeft ernaar de voedselveiligheid en kwaliteitssystemen transparant te maken voor iedereen. Er wordt daarom samengewerkt met de Universiteit van Bonn, andere wetenschappelijke instituten en de autoriteiten in Engeland, Nederland en Duitsland.

Veiligheid veevoer
VION ondersteund samen met andere partijen de borging van veiligheid van diervoeder in de keten. De veevoederproducenten werken volgens erkende codes of practice. Tevens is hun aansprakelijkheid tegenwoordig verzekerd. Door deze codes en de verzekering van aansprakelijkheid worden de risico’s van veevoeder voor de veehouder aanmerkelijk verlaagd en laat de veevoedersector zien dat ze werken volgens professioneel erkende standaarden. 

VION’s invulling eigen verantwoordelijkheid
Via toetsing van alle processen binnen VION Food Group kunnen processen waarnodig verbeterd worden. De hoge eisen die gesteld worden aan proces- en productkwaliteit worden dagelijks gemeten volgens wetenschappelijk verantwoorde en objectieve criteria. VION Food Group verwacht van haar leveranciers dezelfde hoge veiligheid- en kwaliteitsnormen. De factoren smaak, kleur, geur en gebruiksvriendelijkheid krijgen evenveel aandacht.  Er wordt samengewerkt met onafhankelijke laboratoria om de kwaliteit van geproduceerde producten vast te stellen.

Style- Stijl
Bedrijfscode, de bedrijfscode geeft eigen ambities en verantwoordelijkheden aan. De code is bruikbaar voor zowel binnen als buiten de organisatie
In de bedrijfscode van VION Food Group zijn: ethisch verantwoord handelen, oprechtheid, betrouwbaarheid en integriteit leidende principes. De code is van toepassing op alle medewerkers van VION en alle dochtervennootschappen waar ook ter wereld, waarbij ook geldt dat lokale en nationale wetgeving in acht wordt genomen door VION.

VION wil dat medewerkers gestimuleerd worden als ondernemers te denken, daarom liggen de verantwoordelijkheden laag in de organisatie en heerst er bij VION een informele cultuur.

Skills- Sleutelvaardigheden
De nationale aansturing van VION Food en VION Ingredients maakt het mogelijk om dicht op de markten van klanten en leveranciers te opereren.  Ook is VION innovatief, VION ontwikkelt namelijk continu nieuwe producten, diensten, technologieën en processen om toegevoegde waarde in de keten te creëren. VION speelt daarmee in op de steeds veranderende vraag van consumenten en veranderende  trends, zoals gezondheid en voeding, dierenwelzijn, ‘fairtrade’, duurzaamheid en producten van regionale oorsprong.
Het vinden van balans geldt niet alleen voor de strategie van VION. Het geldt ook voor het gebruik van grondstoffen, energie, water en voor de werkprocessen en productiemethoden. Door de combinatie van de twee kernactiviteiten – food en ingredients – kunnen er zoveel mogelijk bijproducten verwerkt worden. Waar in de vleesverwerkingsbedrijven van VION Food bijproducten zoals vetten, organen, huiden, bloed en beenderen vrijkomen, is VION Ingredients volledig ingericht op het verwerken en tot waarde brengen van deze bijproducten.
VION produceert bio-energie op basis van organische grondstoffen en gebruikt deze om de eigen productielocaties gedeeltelijk van energie te voorzien. Op het gebied van energiegebruik en productie is VION Food Group in staat de kringloop te sluiten.

Staff- Personeel

Eind 2010 werkten er circa 36.500 mensen bij VION (circa 27.000 medewerkers in loondienst en circa 9.500 op contractbasis). VION Food Nederland heeft ongeveer 2.600 medewerkers in dienst.
Medewerkers van de slagerij
Binnen de drie p’s van people, planet en profit nemen medewerkers bij VION een belangrijke positie in. Het succes van de onderneming hangt af van hun betrokkenheid, ontwikkeling en ontplooiingskansen. VION investeert daarom in kennis en kunde van zijn medewerkers en in veilige en gezonde arbeidsomstandigheden.
Om de gezondheid van de medewerkers (en van andere stakeholders) op een zo hoog mogelijk niveau te borgen, neemt VION actief deel aan onderzoek naar zoönosen in de dierlijke productieketens.
De ambitie van VION is een proactief personeelsbeleid waarin verdere ontwikkeling van medewerkers en de organisatie centraal staat.

Personeelsbeleid
Passion for People is het strategisch HR-beleid  dat door VION is vastgesteld. In dit beleid zijn drie themas uitgewerkt, namelijk: werving & selectie, talentmanagement & -training en beloning & arbeidsvoorwaarden.
Werving en selectie
VION heeft een graduate recruitment & trainee programme opgesteld. Dit programma richt zich op de internationale werving van veelbelovende hoger opgeleiden die recent een opleiding hebben afgerond in productie en logistiek. Ook wil VION via dit programma hoger opgeleiden met een commerciële, financiële en technologische achtergrond een kans op een baan bieden. Door de internationale positie van VION en de diversiteit aan functies en werkzaamheden binnen VION, heeft VION de mogelijkheid om de juiste mensen te werven en deze mensen een aansprekende carrière te bieden.

Talentmanagement en –training
Bij VION wordt veel aandacht besteed aan opleiding en training op alle niveaus in de organisatie. Dit heeft als doel om medewerkers verder te ontwikkelen en hun  kennis met andere medewerkers te delen. Ook wordt er gestart met drie nieuw ontwikkelde internationale managementprogramma’s. Deze programma’s worden met behulp van internationale business schools speciaal voor VION ontwikkeld en uitgevoerd.

Belonings- en arbeidsvoorwaardenbeleid
Dit beleid is opgesteld om medewerkers te kunnen werven, aan te nemen, te behouden en te belonen. Ook is er een expat-beleid opgezet ter ondersteuning van de internationale loopbanen van de medewerkers. Als basis voor het beoordeling- en beloningsbeleid van VION dient een systeem van Performance Management.